Loading...

Een nieuwe koelkast aanschaffen: waar moet je op letten?

Een nieuwe koelkast aanschaffen: waar moet je op letten? In elk huishouden is de koelkast al jarenlang een onmisbaar apparaat. De basisfunctie van de koelkast is het koel bewaren van je eten, maar tegenwoordig zijn er duizenden modellen met uiteenlopende functies te verkrijgen. We zetten alle belangrijke aspecten van een koelkast om je te helpen bij het kiezen van een nieuwe koelkast.

De verschillende modellen

Over het algemeen spreken we over twee modellen: een tafelmodel en een kastmodel. Daarnaast bestaat er ook nog een barmodel, maar dat zijn kleine koelkasten die voor weinig huishoudens geschikt zijn. Tegenwoordig zijn veel koelkasten voorzien van een vriesgedeelte, handig als je eten langer wilt bewaren.

Tafelmodel koelkast
We spreken over een tafelmodel koelkast wanneer deze maximaal 85cm hoog en 60 cm diep is. Daarnaast hebben de tafelmodellen ook nog eens een maximale breedte van 60cm. De exacte inhoud van een tafelmodel koelkast varieert van model tot model, maar over het algemeen kan je rekening houden met een maximale inhoud van tussen de 120 en 140 liter. Inbouw variant beschikken over een kleine inhoud. Sommige tafelmodel koelkasten beschikken over een klein vriesvak, al hoewel dit zelden voorkomt.

Kastmodel koelkast
Het meestvoorkomende model is de kastmodel koelkast. Huishoudens die bestaan uit twee of meer personen hebben meestal baat aan de extra inhoud die dit model biedt. Net zoals de tafelmodellen, zijn de kastmodel koelkasten te verkrijgen als inbouw of los. De meeste kastmodel koelkasten beschikken over een (apart) vriesvak, dit wordt dan een koel-vries combinatie genoemd. Een voordeel van dit type koelkast is dat de temperatuur van het koel en vries gedeelte onafhankelijk van elkaar wordt geregeld. Daarnaast heeft het vriesvak vaak een eigen deur, wat voor de meeste mensen praktischer is. De maximale inhoud hangt af van verschillende factoren; de afmetingen, de grootte van het vriesgedeelte, etc.

Amerikaans model koelkast
Dan is er ook nog het Amerikaanse model koelkast. Dit type koelkast is over het algemeen afgewerkt met een RVS look en wordt daarom vaak als de erecatcher van de keuken gezien. Kenmerkend voor dit type koelkast is de grote inhoud en een tweede (meestal smallere) deur voor het vriesgedeelte. Over het algemeen hebben deze koelkasten een koelinhoud van meer dan 300 liter en een vriesinhoud van meer dan 150 liter. De geavanceerdere modellen hebben ook nog eens een ijs-dispenser in de vriezer deur, zodat je altijd ijsblokjes beschikbaar hebt.

Koellades
Een recente ontwikkeling is de koellade. Deze wordt geplaatst op een plek onder het aanrecht, waardoor je makkelijk en snel bij gekoelde producten komt. Op de voorkant kan dan een paneel worden gemonteerd welke past bij de keuken, net zoals bij andere inbouwapparatuur.

AntiBacteria

In de koelkast wordt voornamelijk eten bewaard, waardoor hygiëne een belangrijk aspect vormt. Om die reden hebben fabrikanten de koelkasten steeds meer uitgerust met de AntiBacteria techniek. Door gebruik te maken van deze techniek, wordt de vorming van bacteriën en schimmels tegengegaan. Dit wordt bereikt door de binnenkant van de koelkast uit te rusten met een zilververbinding, omdat de bacteriën en schimmels hierop niet kunnen groeien.

Quick cool/freeze - Snel koelen/vriezen

Wanneer je veel producten tegelijk wilt koelen, is deze functie wenselijk. Het is namelijk zo, dat wanneer je een relatief groot oppervlakte wil koelen, dat dit met een lage temperatuur langer duurt. Deze techniek zorgt ervoor dat je tijdelijk de temperatuur kan verlagen, zodat de producten snel op het juiste temperatuur worden gebracht.

Geluidsniveau

Een koelkast wordt aangedreven door een motor. Een motor maakt geluid. De verschillende motoren die worden gebruikt produceren elk een verschillende hoeveelheid geluid. Over het algemeen vindt je het geluidsniveau terug in de specificaties op de productpagina. Wanneer je van plan bent om de koelkast in een open ruimte te laten staan, kan een luide koelkast vervelend zijn. Een verschil van 3 dB staat gelijk in een verdubbeling van het geluid, zorg er daarom voordat je hier extra goed op let wanneer je koelkasten aan het vergelijken bent.

Energieklasse

Iedere koelkast wordt aangesloten op het net en verbruikt dus logischerwijs energie. Om aan te geven hoe efficient de koelkast met de energie om gaat is er een energielabel in het leven geroepen. Deze labels variëren van G tot en met A, waarbij G het laagste is en A het hoogste. In de praktijk zijn er nog maar weinig koelkasten die een label lager dan B hebben. Hiervoor zijn er binnen het A label verschillende gradaties, aangegeven door plusjes.

Ontdooien

In elke koelkast is er sprake van ijsvorming op de achterwand. Deze ijslaag zorgt ervoor dat de koelkast als het ware beter geïsoleerd wordt en daardoor dus minder goed koelt. Het zal de koelkast meer energiekosten om de gewenste temperatuur te bereiken. Om dit tegen te gaan, is het aanbevolen om de koelkast regelmatig te ontdooien. De meeste moderne koelkasten zijn uitgerust met technieken die dit overbodig maken.

Half automatisch
Een van de technieken is het half automatisch ontdooien. Dit proces moet worden geïnitieerd door de gebruiker, waarna de koelkast de rest doet. De koelkast zorgt ervoor dat de ijswand gaat smelten en het water hiervan wordt opgevangen in de lekbak. Zodra de koelkast klaar is schakelt hij zichzelf weer aan. Het water in de lekbak zal verdampen door de warmte die de motor van de koelkast genereert.

Vol automatisch
Deze techniek werkt hetzelfde als de half automatische techniek. Het verschil zit in het feit dat de koelkast dit helemaal automatisch doet, de gebruiker heeft er geen omkijken meer naar.

No Frost
De naam verraad het misschien al, maar de No Frost techniek zorgt ervoor dat de ijswand niet meer ontstaat. Het ontdooien is dus overbodig.

De laatste woorden

Het uitzoeken van een koelkast is nog een hele klus, zeker als je kijkt naar het ruime aanbod koelkasten. Hopelijk helpt de bovenstaande informatie je bij het uitzoeken van een koelkast die het beste bij jouw situatie past.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.